Motivoiva palaute
Palautetta antaessa valetaan uskoa kollegaan, että kykenee toivotun kehityskohteen onnistuneessa suorituksessa. Myös positiivisessa palautteessa hyvä nostaa esille tuki hienon suorituksen tukemisessa ja merkityksessä työyhteisössä.
Rakentavassa palautteessa pyritään tuomaan esille asioita, ei ihmisiä. Jos useampi henkilö paikalla, hyvän rakentavan palautteen antaminen on hyvä muotoilla sellaiseksi, että kaikki pystyvät ottamaan siitä kopin, kahdenkeskisessä palautteessa taaskin luonnollisesti palautetta voidaan personoida vahvemmin, mutta silti pysytään asiassa ja pyritään kehittämään toimintaa tarjoten työkaluja kollegalle!
Vuorovaikutuksella ja yhteisillä tavoilla ymmärtää toinen toistamme edesautetaan turvallisuuden tunnetta sekä oman vaikuttavuuden tunnetta tiimissä. Tiimin omat normit, arvot, säännöt ja toimintatavat linkittyvät siihen, miten pystytään viestimään kehittävää palautetta.
Joukkueurheilussa annetaan ellei päivittäin, niin vähintään viikoittain palautetta koko joukkueelle siitä, kuka osaa antaa hyvää rakentavaa palautetta ja MIKSI on kokenut viestin välittyneen itselle. On tärkeää tiimityöskentelyssä jakaa ja oppia yksilölliset tunteet sekä havainnot onnistuneen palautteen annosta. Onnistunut palaute vähentää väärinymmärryksiä, niiltä ei toki pystytä välttymään missään työympäristössä, vaan avoimella keskustelukulttuurilla kyetään tarttumaan asioihin ennen niiden kärjistymistä konfliktiksi.
Positiivisuus, myönteisyys sekä uteliaan kehityshakuinen mieli tiimissä takaa menestysreseptin syntymisen!